تعریف توسعه
 
درباره وبلاگ


به وبلاگ من خوش آمدید
موضوعات


ورود اعضا:


نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 51
بازدید دیروز : 37
بازدید هفته : 88
بازدید ماه : 90
بازدید کل : 160614
تعداد مطالب : 17
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1

رفاه اجتماعی
مباحث جامعه شناسی و مبانی نظری مرتبط با رفاه اجتماعی
چهار شنبه 26 بهمن 1390برچسب:, :: 19:20 ::  نويسنده : حمید

 در تعریف توسعه نکاتی را باید مدنظر داشت که مهم ترین آنها عبارتند از این که اولا ، توسعه را مقوله ارزشی تلقی کنیم ، ثانیا آن را جریانی چند بعدی و پیچیده بدانیم ، ثالثا به ارتباط و نزدیکی آن با مفهوم بهبود توجه داشته باشیم » ( ازکیا ، 24 :1387) دانشمندان علوم اجتماعی تعاریف متعددی از مفهوم توسعه دارند که به تعدادی از آنها اشاره می کنیم : مایکل تودار توسعه را جریانی چند بعدی می داند که مستلزم تغییرات اساسی در ساخت اجتماعی و طرز تلقی عامه مردم و نهادهای ملی و نیز تسریع رشد اقتصادی ، کاهش نابرابری و ریشه کن کردن فقر مطلق است . توسعه در اصل باید نشان دهد که مجموعه نظام اجتماعی ، هماهنگ با نیازهای متنوع اساسی و خواسته های افراد و گروه های اجتماعی در داخل نظام ، از حالت نامطلوب زندگی گذشته خارج شده و به سوی وضع یا حالتی از زندگی که از نظر مادی و معنوی بهتر است سوق می یابد .

برنشتاین بر این باور است که توسعه به علت داشتن بار ارزشی کمتر مورد مخالفت قرار می گیرد .چراکه همگان برای غلبه بر سو تغذیه ، فقر و بیماری که شایع ترین و مهم ترین دردهای بشری هستند اشتیاق دارند و اینها از جمله اهداف توسعه به شمار می رود .
دادلی سیرز نیز معتقد است توسعه علاوه بر چند بعدی بودن منجر به تجدید سازمان و سمت گیری متفاوت اقتصادی- اجتماعی خواهد شد و همچنین بر بهبود میزان تولید و درآمد تاثیر گذاشته و شامل دگرگونی اساسی در ساخت های نهادی ، اجتماعی ، اداری و همچنین ایستارها و وجه نظرهای مردم است و در مواردی حتی عادات ، رسوم و عقاید مردم را نیز در بر می گیرد .
مسیرا توسعه را دارای محتوا و مختصات فرهنگی می داند و هدف آن را زندگی بهتر و پرثمر می داند که توسط فرهنگ جوامع تعریف و تحدید می کند .
به زعم گورنال میردال توسعه یعنی فرایند و رد شدن از « توسعه نیافتگی » یعنی رهایی از چنگال فقر ، راه رسیدن بدین مقصود عبارت است از برنامه ریزی به منظور توسعه و یا بروکفیلد می گوید : « فرایند عام در این زمینه این است که توسعه را بر حسب پیشرفت به سوی اهداف رفاهی نظیر کاهش فقر ، بیکاری و کاهش نابرابری تعریف کنیم . یا این که گفته شده توسعه در معنای جامع آن ، مشتمل بر فرآیند پیچیده ای است که رشد کمی و کیفی تولیدات و خدمات و تحول کیفیت زندگی و بافت اجتماعی جامعه و تعدیل درآمد و زدودن فقر و محدودیت و بیکاری و تامین رفاه همگانی، رشد و تکنولوژی مدرن را در یک جامعه معین در بر می گیرد » ( ازکیا ، 27 : 1387) بنابراین توسعه بر خلاف رشد اقتصادی به نتایج و پیامدهای اجتماعی ، توزیع عادلانه درآمد ، رفاه و در نهایت بهبود زندگی افراد توجه دارد ( پیت وهارت ویک، 15) . لازم به ذکر است که فرایند توسعه در جوامع غربی و جهان سوم دارای اختلاف های چندی است « حرکت غرب از سنت به صنعت و توسعه، اول پیوسته ، دوم درون زاد است، سوم  به همان دلایل تا اندازه زیادی ناخودآگاه و چهارم نبودن موانع جدی بیرونی بوده است . درحالی که[ توسعه ]کشورهای متمدن سنتی [ و یا تسامحا کشورهای در حال توسعه ] اول گسسته ، دوم برون زا ، سوم به همان دلایل تا اندازه ای آگاهانه بوده است و مهمتر از همه راه آنها به سوی صنعتی شدن با موانع درونی ( به علت برون زا بودن توسعه درآنها ) و موانع بیرونی ( که از سوی کشورهای صنعتی شده ایجاد می شود ) مانع گذاری شده است ... در مورد کشورهای اسلامی که بخش بزرگی از کشورهای توسعه نیافته را تشکیل می دهد . برخی از صاحب نظران کوشیده اند موانع توسعه در این کشورها را نه موانع سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی برون زا، که مذهبی ، فرهنگی درون را قلمداد کنند » (  فرهادی ،3 : 1376). نمونه چنین دیدگاهی را می توان در آرا  وبر یافت . وبر با استناد به مطالعات خود در زمینه دین پروتستان به « وجود یک رابطه غیر مستقیم و روان شناسانه میان سرمایه داری و مذهب پروتستان » می پردازد و در مطالعات بعدی خود از همین زاویه ، وی اسلام را نقطه مقابل مذهب پروتستان متصور می شود و یا در دیدگاه رادیکالتر به پارادایم شرق شناسی بر می خوریم که در آن(ترنز : 1389) « محقق شرق شناس سعی در تقلیل پیچیدگی های شرق به درجه معینی از سنخ ها ، ماهیت ها و خصائص دارد . در این پارادایم ، غربی عاقل در برابر شرقی تنبل قرار می گیرد ... هدف نهایی در این تفاوت گذاری در شرق شناسی تاکید بر « یکتایی » مغرب زمین است » (  ترنر، مقدمه  : 1386 ) . بنابراین می توان گفت تنوع در دیدگاه های توسعه تنوع در سیاست های اجتماعی و رفاهی و در نهایت تنوع در برنامه ریزی به طور عام و برنامه ریزی ناحیه ای به طور خاص را به دنبال خواهد داشت .
 

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







 
 
نویسندگان
پیوندها
آخرین مطالب
  • شوری سنج اب اکواریوم
  • کمربند چاقویی مخفی

  • تبادل لینک هوشمند
    برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان رفاه اجتماعی و آدرس socialwelfare.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.